Böbrek taşlarının tekrarının önlenmesinde diyet ve ilaç tedavisi çok önem taşımaktadır. Ancak geçmiş çalışmalar maalesef hastaların çok sınırlı bir kısmının bu tedavileri uyguladığını göstermiştir. Bu konuda yayınlanmış 2 makalenin özetini sizlerle paylaşacağım:
1. Public Perceptions on the Influence of Diet and Kidney Stone Formation.
Marsh BM, Sathianathen N, Tejpaul R, Albersheim-Carter J, Bearrick E, Borofsky M. J Endourol. 2019 Mar 18. doi: 10.1089/end.2019.0010.
2. Long-Term Adherence to Medications in Secondary Prevention of Urinary Tract Stones. Golomb D, Nevo A, Goldberg H, Ehrlich Y, Margel D, Lifshitz D. J Endourol. 2019 Apr 25. doi: 10.1089/end.2019.0040.
İlk makalemizde araştırmacılar Amerika’da 254’ü (%35) daha önce böbrek taşı olan toplam 753 kişiye ulaşarak taş hastalığının önleyici tedavileri hakkında sorular sormuşlar. Kişilerin verdiği cevaplar neticesinde görülüyor ki insanlar taş hastalığının önlenmesi için beslenme veya sıvı tüketimi konusunda yetersiz veya yanlış bilgiye sahip. Özellikle taş hastalarının ilaç tedavisinin başarısına olan inancı daha düşük düzeyde saptanmış. Bu durumun sebebi taş hastalığının tekrarlamasından dolayı yaşanılan hayal kırıklığı olabileceği savunulmaktadır. Bu çalışmada bir diğer çarpıcı sonuç ise taş hastalarının ancak %40’ı metabolik değerlendirmeye tabi tutulmuş olmasıdır. Oysa ki hastalarımıza özel diyet ve ilaç tedavisini metabolik değerlendirme neticesinde sunmaktayız.
Diğer çalışmamızda ise İsrail’de 2010-2016 arasında böbrek taşının tekrarlanmasını önlemek amacıyla ilaç (potasyum sitrat ve hidroklortiyazid) kullanan 356 hasta incelenmiştir. Bu hastaların tedaviye uyumu sitrat grubunda % 42, tiyazid grubunda ise %52 oranında bulunmuştur. Tedaviye devam edenler ile etmeyenler arasında cinsiyet, eğitim seviyesi ve geçirdiği ameliyatları açısından fark saptanmamıştır. İlaca devam etmeme sebebi ise her gün ilaç alma zorluğu ve yan etkileri gösterilmiştir.