her zaman yanındayız…

Sağlığınız bizim için her şeyden değerli… Taş hastalıkları ile ilgili her konuda bize danışabilirsiniz.

Adresimiz

Teşvikiye Mah. Hakkı Yeten Cad. Center 2 Blk. No:13 / D /103 Şişli İSTANBUL

E-posta

akadirtepeler@yahoo.com

Telefon

+90 537 440 6202

STENT NASIL ÇIKARILIR?

  • 2 Ağustos 2021
  • 4697 Görüntülenme

Stent çıkarılması işlemi farklı klinik ve hastanelerde değişik yöntemlerle uygulanmaktadır. 

Stentin ucundaki ip ile çekilmesi:

Aslında rutinde pek tercih edilmeyen bir yöntemden size bahsetmek istiyorum. Stentler üretilirken uç kısmında misinaya benzeyen ir ip bulunmaktadır. Bu ip stentin alt ucuna bağlıdır. Stent yerleştirilirken ipin bir ucu idrar borusundan dışarı alınır ve kasıkta bir yere tespit edilebilir. Stent çekilme zamanı geldiğinden bu ip çekilerek stent kolaylıkla çıkarılabilir. Bu yöntemin dezavantajı hastalar tuvalet temizliği sırasında ipi çekip yanlışlıkla stenti çıkarabilir. Bu ip varken cinsel ilişki yapılmamasını tavsiye ederim. Kendi pratiğimde bu yöntemi birkaç hastamda uyguladım ve çok memnun kalanlar oldu. Ancak birkaç hastam ipe elleri takılıp stenti yanlışlıkla çektiler. Yine bu yöntem 5-10 günden fazla stentin kalmasını istiyorsak çok rahat bir yöntem değil.  

Flexible-sistoskop-yardimiyla-stent-nasil-cikarilir-Tassiz-Hayat-Dr-Kadir-Tepeler-Urolife

Endoskop ile stentin çekilmesi:

Stentlerin alt ucu idrar kesesi içinde olduğu için kameralı bir aletle (endoskop) girip stentin burada çıkarılması gerekir. Endoskop ile en sık kullanılan alet sistoskop’tur. Sistoskoplar faklı çaplarda metal aletlerdir. Bir kanalından su verilerek idrar yolunun açılması ve mesanenin dolması sağlanır. Işık kaynağı ile bir kameraya bağlanarak idrar yolları görüntülenir ve mesane içine girilip stent forceps denilen bir aletle tutulup çekilir. 

Erkeklerde idrar yolları özellikle prostat mesane arası kısım kıvrımlı olduğu için işlem çok ağrılı olabilir. Özellikle metal-rijid sistoskoplar kullanıldığında hastaların ciddi ağrısı olabilir. Her ne kadar lokal anestezikler uygulansa da bazı hastalarda yeterli gelmeyebilir. Bu yüzden eğer bu aletler kullanılarak stent çekilecekse ameliyathanede sedasyon dediğimiz anestezik ilaçlar uygulanarak yapılması ağrısız konforlu işlem sağlar. Daha ince endoskopların (üreteroskop) kullanılması işlem sırasında ağrıyı azaltabilmektedir. 

Flexible-sistoskop-yardimiyla-stent-nasil-cikarilir-Tassiz-Hayat-Dr-Kadir-Tepeler-Urolife
Flexible-sistoskop-yardimiyla-stent-nasil-cikarilir-Tassiz-Hayat-Dr-Kadir-Tepeler-Urolife

Fleksible sistoskop kullanılarak stent çıkarılması:

Kıvrılabilen esnek ince çaplı sistoskop (flexible sistoskop) kullanılması işlemi hastalar açısından da biz ürologlar açısından da çok daha konforlu hale getirmiştir. Bu cihazlar özellikle çok daha ince çaplı olup kendi üzerlerindeki ışık kaynağı ve monitör sayesinde işlemi ameliyathaneye gerek kalmadan yapabilmeyi sağlar. Yalnızca lokal anestezi ile genel anestezi ve dolayısıyla hastanede yatış ve ameliyathaneye girmeye gerek kalmadan kendi kliniğimizde bu işlemi ağrısız bir şekilde uygulamaktayız. 

Bu konu ile ilgili hazırlamış olduğum videolarım aşağıdadır.


Flexible sistoskop nedir?

Flexible sistoskop yardımıyla stent nasıl çıkarılır?

Dr. A. Kadir Tepeler

Üroloji Doktoru / Ürolife Kliniği / Taşssız Hayat

Sohbete Başla
Merhaba, taşsız bir hayat için bizimle iletişim kurabilirsiniz.